İçeriğe geç

Ezo Gelin Çorbası Hangi Yöreye Ait

Ezogelin çorbası hangi yöreye aittir?

Ezogelin çorbası Türk mutfağında eşsizdir; domates (veya salça), pirinç ve kırmızı mercimekten yapılan bir çorbadır. İsmini, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (şimdiki Dokuzyol) köyünden Barak Türkmenlerinden Ezo Gelin’den almaktadır.

Ezo Gelin hangi yörenin?

Asıl adı Zöhre olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünde doğmuştur. Babası Bozgeyikli aşiretinden Emir Dede, annesi ise Elif’tir. Hikâyeyi anlatanlar Ezo’nun güzelliğini nereye koyacaklarını bilemezler.

Ezo Gelin nereli?

Asıl adı Zöhre (Zühre) olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep’in Uruş köyünde (şimdiki Dokuzyol) Emir Dede’nin kızı olarak dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri Ezo diye çağrılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan olmuştu.

Ezo Gelin anlamı ne?

Zöhre Kız, 1909 yılında Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünde doğmuştur. Daha sonra güzelliğiyle tüm köyde ünlenince ona “güzel” anlamına gelen Ezo adını takmışlardır. Evlenme çağına gelip aşık olup evlendiklerinde “Ezo Gelin” adını eklerler.

Ezo Gelin Kürt mü?

Ezogelin çorbası, Barak Türkmenlerinden ödünç alınan, Türkiye’nin ulusal mutfağında popüler bir yemektir. Adı, 20. yüzyılın başlarında yaşamış bir Barak Türkmen olan Ezo Gelin’in (ayrıca Özo veya Ezov Gelin olarak da bilinir) hikayesinden gelir.

Ezogelin çorbası nasıl ortaya çıkmıştır?

Ezo Gelin’in güzelliği kadar yetenekli olduğu da söylenir. Bu çorbayı ilk olarak Antep’te dul ve yoksul kaldığında evde kalan malzemeleri karıştırarak hazırlamıştır. Başka bir rivayete göre ise Ezo Gelin, savaş zamanındaki kıtlık sırasında evde kalan malzemeleri kullanarak bu tarifi keşfetmiştir.

Ezo Gelin hangi köylü?

Ezo Gelin’in Hikayesi Ezo Gelin’in Hikayesi Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol köyünde doğdu.

Ezo Gelin’in sahibi kim?

Egem Ezogelin Gayrimenkul A.Ş, 1996 yılında ŞABAN DOĞAN tarafından gayrimenkul sektörünün ihtiyaçlarına yönelik, özellikle gayrimenkul pazarlama ve danışmanlık, yatırım stratejileri, değerleme, arsa ve gayrimenkul ekspertizleri gibi aracılık hizmetleri alanında faaliyetlerde bulunmak üzere kurulmuştur.

Ezo hangi dilde?

Ezo CumhuriyetiEzo Cumhuriyeti 蝦夷共和国 Ezo KyōwakokuOrtak dil(ler)Japonca AynucaBaşkan• 1869 Enomoto TakeakiTarih6 satır daha

Ezo Gelinin kocası kimdir?

Küçüklüğünden beri “Ezo” diye çağrılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan olmuştu. Büyük aşkına rağmen Berdel usulüyle evlenmek zorunda kalan Ezo Gelin, 1936 yılında Cerablus’un Kozbaş köyünde yaşayan teyzesinin oğlu Memey (Mehmet) ile evlendi.

Ezo Gelin kimin eseri?

Anonim eser, sahibinin bilinmediği/kimliğinin belirlenemediği eserdir.

Ezo Gelin kaç yılında öldü?

Adı türkülere konu olan, hayatı filmlere konu olan, adı bir çorbaya verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti.

Ezo Gelin nerenin çorbası?

Ürün Açıklaması: Ezo Gelin Çorbası ilk olarak 20. yüzyılın başlarında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğmuş bir kadın tarafından pişirilmiş ve daha sonra tüm Türkiye’de bilinen bir lezzet haline gelmiştir.

Ezo Gelin çorba neden yapılır?

Genellikle kırmızı mercimek, bulgur, pirinç, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlarla hazırlanır. Bu malzemeler çorbanın hem lezzetli hem de besleyici olmasını sağlar. Diyet yaparken bu çorbayı tüketmek kilo verme sürecini destekler ve sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.

Ezo Gelin türküsünü kim yazmıştır?

Ezo’nun ünü, Barak’ın elinde yörede söylenen türkülerle ve türkülerin ülke geneline yayılmasıyla yayılmıştır. Kaynaklara göre ilk Ezo gelin türküsünü Nizip’in İzanlı köyünden Bekir Karaduman bestelemiştir.

Ezo Gelin hangi koyde çekildi?

Kahramanmaraş merkezde meydana gelen depremler sırasında, Kibar Feyzo, Ezo Gelin, Kaçak ve Asi gibi Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin çekildiği Reyhanlı’nın Kavalcık (Harran) ilçesindeki tarihi konağın bazı duvarları yıkıldı.

Ezo Gelin’in sahibi kim?

Egem Ezogelin Gayrimenkul A.Ş, 1996 yılında ŞABAN DOĞAN tarafından gayrimenkul sektörünün ihtiyaçlarına yönelik, özellikle gayrimenkul pazarlama ve danışmanlık, yatırım stratejileri, değerleme, arsa ve gayrimenkul ekspertizleri gibi aracılık hizmetleri alanında faaliyetlerde bulunmak üzere kurulmuştur.

Ezo Gelin çorbasının yanına ne gider?

Ispanak ve pırasa gibi sebze yemekleri ezogelin çorbasıyla iyi gider. Ravioli de ezogelin çorbasıyla iyi gider. Dolma biber sizin için iyi bir seçim olabilir. Fırında baharatlı patatesler çorbanıza eşlik edecek garnitür olarak seçebileceğiniz yemekler arasındadır.

Ezo Gelin’in mezarı nerededir?

Türkiye sınırındaki Bozhüyük köyündeki bir tepede toprağa verilen Ezo Gelin’in mezarı, vasiyeti üzerine 1999 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine nakledildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Prezervatif Kullanmayan Escort