Türkiye’nin ilk kalkınma projesi nedir?
Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı (BBYSP), Türkiye’de 17 Nisan 1934’te yürürlüğe giren ve 1934-1938 yılları arasında sanayinin geliştirilmesini amaçlayan plandır.
Türkiye bölgesel kalkınma projeleri nelerdir?
Doğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma Programı (DAP) (2021-2023) Doğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma Programı (DOKAP) (2021-2023) Güneydoğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma Programı (GAP) (2021-2023) Konya Ovaları Projesi Bölgesel Kalkınma Programı (KOP) (2021-2023)
Bölgesel kalkınma projeleri ne zaman başladı?
1989 yılında hazırlanan master planla GAP; tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarını içeren bir bölgesel kalkınma projesi haline getirildi.
YHGP projesinin amacı nedir?
PROJENİN AMACI: Sulama alanında akış rejimini düzenlemek, erozyon ve otlatmayı önlemek, su kirliliğini ortadan kaldırmak, suyu tasarruflu kullanmak, kentleşme ve sanayileşmedeki planlama eksikliğini gidermek ve su toplama alanında sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmaya yönelik her türlü çalışmayı yapmak.
İlk kalkınma planı kaç yılında imzalandı?
İlk beş yıllık kalkınma planı (1963-1967) hazırlandı. Yasal hükümlere göre, plan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ortak görüşülerek Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi’nde görüşüldü, 21 Kasım 1962’de onaylanarak 3 Aralık 1962 tarihli ve 11272 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye’de kaç tane kalkınma planı var?
Birinci beş yıllık kalkınma planı 1963-1967 dönemini kapsamaktadır. Şu ana kadar on adet kalkınma planı hazırlanmış olup, onuncu plan halen uygulanmaktadır.
Gap projesi kaç yılında başladı?
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin su ve toprak kaynaklarını geliştirmek, Dicle-Fırat Havzası’nı sulamak ve hidroelektrik üretmek amacıyla 1977 yılında başlatıldı. 2017’ye kadar 40 yıllık bir sektörler arası, sürdürülebilir insan gelişimine dayanıyordu. Entegre Bölgesel Kalkınma…
Gap projesi nedir kısaca özet?
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde inşa edilecek barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin geliştirilmesi ve hizmetlerini içeren entegre bir projedir.
Dap projesinin amacı nedir?
Bunlar şunlardır: • Gıda ve tarım sektöründe verimliliğin ve değer yaratımının artırılması, • Sanayi ve hizmet sektörlerinin güçlendirilmesi, • Altyapı, kentleşme ve çevrenin korunması, • İnsan sosyal sermayesinin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi, • Kurumsal kapasitenin iyileştirilmesi.
Dap ne zaman başladı?
Nüfus hizmetlerinin temelini oluşturan aile kayıtları ile nüfus olaylarına esas teşkil eden ve süresiz saklanması gereken belgelerin geleceğe yönelik olarak saklanması ve bu belgelere kolay erişimin sağlanması amacıyla Aralık 2017’de Dijital Arşiv Projesi başlatılmıştır.
Bölgesel kalkınma projeleri hangi illeri kapsar?
Proje alanı Fırat ve Dicle havzaları ile Yukarı Mezopotamya ovasındaki dokuz ili kapsamaktadır. Bu iller Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak olarak belirlenmiştir. 16 ili kapsamaktadır.
Bölgesel kalkınma projeleri niçin yapılmıştır?
Bölgesel kalkınma planlarının temel amacı: bölgedeki ekonomiyi canlandırmak, yatırımı artırmak ve bölge halkının ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya katılımını sağlamaktır. Türkiye’de, bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için bölgesel kalkınma çalışmaları başlatılmıştır.
Ülkemizin bölgesel kalkınma projeleri nelerdir?
Yeşilırmak Havzası’nda DAP (Doğu Anadolu Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Bölgesel Kalkınma Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ve ZBK (Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi) kalkınma projeleri yer almaktadır.
Dap projesi hangi illeri kapsar?
Verilen bilgiye göre, Doğu Bölge Kalkınma İdaresi’nin hinterlandında 14 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) yer alıyor. Anadolu Projesi (DAP). 8 Haziran 2018 tarihi itibarıyla Bakanlar Kurulu Kararı.
Dokap projesi hangi illeri kapsar?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ sorumluluk alanına Tokat ili de eklenmiş ve il sayısı dokuza çıkarılmıştır.
2024 kaçıncı kalkınma planı?
On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028) » On Birinci Kalkınma Planı (2014-2018) (ingl.)14 Haziran 2024
2. Kalkınma Planı ne zaman uygulandı?
1968-1972 yılları arasındaki bütün kalkınmamızın ana çerçevesini çizen İkinci Beş Yıllık Plan, uzun çalışmalar sonunda hazırlanmış ve meclislerimizce çok dikkatli ve değerli bir incelemeden sonra kabul edilmiştir.
Dap projesi hangi illeri kapsar?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı birbirine bağlı 14 ilden (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) oluşmakta olup merkez teşkilatı Erzurum’dur. . Uygun bir ortamın yaratılmasını sağlamak.
Dokap projesi hangi illeri kapsar?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ sorumluluk alanına Tokat ili de eklenmiş ve il sayısı dokuza çıkarılmıştır.